Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
TM6 TM5

Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem

4.3 (615 ocen)

Składniki

Sos orzechowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g oleju
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 160 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki
  • 80 g sosu sojowego
  • 80 g soku pomarańczowego
  • 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 10 g oleju sezamowego, prażonego
  • 1 - 2 łyżki sosu sriracha (patrz wskazówka)

Kurczak, ryż i warzywa

  • 600 g wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 350 - 400 g ryżu białego, basmati
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 600 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
  • 200 g minikolb kukurydzy, konserwowych, przekrojonych na pół
  • 200 g groszku cukrowego, w strączkach, świeżego lub mrożonego, uprzednio rozmrożonego (patrz wariant)
  • orzeszki ziemne, niesolone, posiekane, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3410.7 kJ / 815.2 kcal
Białko
34.8 g
Węglowodany
82.5 g
Tłuszcz
36.4 g
Tłuszcz nasycony
16.9 g
Błonnik
4.5 g
Sód
954.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy