Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
TM6

Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami

4.6 (171 ocen)

Składniki

Marynata

  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku (opcjonalnie)
  • 1000 - 1300 g żeberek wieprzowych, pasków extra, mięsistych, w jednym płacie

Sos i żeberka teriyaki

  • 100 g sosu sojowego
  • 80 g octu ryżowego
  • 70 g wody
  • 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżeczki czosnku, mielonego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    lub 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego, prażonego

Warzywa słodko-kwaśne

  • 25 g oliwy z oliwek
  • 200 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 5 x 0,5 cm słupki
  • 100 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 150 g marchewki, pokrojonej w 5 x 0,5 cm słupki
  • 30 g miodu, płynnego
  • 30 g octu ryżowego
  • 30 g sosu sojowego
  • 20 g sosu ostrygowego
  • 15 g sosu rybnego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3366 kJ / 804 kcal
Białko
37.1 g
Węglowodany
34.3 g
Tłuszcz
57.3 g
Tłuszcz nasycony
17.3 g
Błonnik
2.3 g
Sód
2080.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy