
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy w proszku (opcjonalnie)
- 1000 - 1300 g żeberek wieprzowych, pasków extra, mięsistych, w jednym płacie
Sos i żeberka teriyaki
- 100 g sosu sojowego
- 80 g octu ryżowego
- 70 g wody
- 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 2 łyżeczki czosnku, mielonego
-
2
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki oleju sezamowego, prażonego
Warzywa słodko-kwaśne
- 25 g oliwy z oliwek
- 200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 5 x 0,5 cm słupki
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 150 g marchewki pokrojonej w 5 x 0,5 cm słupki
- 30 g miodu, płynnego
- 30 g octu ryżowego
- 30 g sosu sojowego
- 20 g sosu ostrygowego
- 15 g sosu rybnego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 804 kcal / 3366 kJ
- Białko
- 37.1 g
- Tłuszcz
- 57.3 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.3 g
- Sód
- 2080.3 mg