
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Marynata
-
mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonych na 3 cm kawałki750 g
-
mąki kukurydzianej40 g
-
kolendry, mielonej2 łyżeczki
-
papryki ostrej, mielonej1 - 2 łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
kurkumy, suszonej, mielonej1 łyżeczka
-
pieprzu, mielonego1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
pasty z imbiru (patrz wskazówka)2 łyżeczki
-
pasty z czosnku (patrz wskazówka)1 łyżeczka
-
jajka2
-
soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 limonek)40 g
Zielony chutney
-
orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych20 g
-
liści mięty, świeżych (ok. 2 pęczki)20 g
-
kolendry, świeżej łodyg i liści, pokrojonej na kawałki (2-3 pęczki)60 g
-
zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki2 - 4
-
soku z cytryny (z ok. 1 cytryny)40 g
-
pasty z imbiru (patrz wskazówka)1 łyżeczka
-
wody2 - 3 łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
Smażenie kurczaka
-
olej do głębokiego smażenia
-
liści curry, świeżych (opcjonalnie)20
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
415.4 kcal /
1738.1 kJ
Białko
27.6 g
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
20.4 g
Błonnik
6.5 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Sód
828.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)
45 min
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
40 min
Kofty z kurczaka i letnia sałatka z dressingiem cytrynowym
30 min
Kurczak generała Tso
40 min
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 godz.
Wieprzowina vindaloo
4 godz. 15 min
Kokosowy kurczak po malajsku
10 godz.
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 godz. 5 min
Korma z wołowiny
3 godz. 10 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min