Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
-
750
g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonych na 3 cm kawałki
lub 750 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki - 40 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka soli
-
2
łyżeczki pasty z imbiru (patrz wskazówka)
lub 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry -
1
łyżeczka pasty z czosnku (patrz wskazówka)
lub 1 - 2 ząbki czosnku - 2 jajka
- 40 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 limonek)
Zielony chutney
- 20 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 20 g liści mięty, świeżych (ok. 2 pęczki)
- 60 g kolendry, świeżej, łodyg i liści, pokrojonej na kawałki (2-3 pęczki)
- 2 - 4 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 40 g soku z cytryny (z ok. 1 cytryny)
-
1
łyżeczka pasty z imbiru (patrz wskazówka)
lub 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry - 2 - 3 łyżeczki wody
- ½ łyżeczki soli
Smażenie kurczaka
- olej, do głębokiego smażenia
- 20 liści curry, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1738.1 kJ / 415.4 kcal
- Białko
- 27.6 g
- Węglowodany
- 20.4 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 828.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1h
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Wieprzowina vindaloo
4h 15min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Ognisty kurczak z warzywną surówką
6h 45min
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
40 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1h 30min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM6)
40 min
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1h 5min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 Std. 20 Min