Jamajski kurczak jerk
TM6 TM5

Jamajski kurczak jerk

4.6 (441 ocen)

Składniki

  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    lub 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 20 g octu
  • 1 łyżka ciemnego rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 szczypta tymianku, suszonego
  • ⅓ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ⅓ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta goździków, mielonych
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g podudzi z kurczaka, ze skórą
  • 3 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 500 g wody

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2167 kJ / 518 kcal
Białko
69.8 g
Węglowodany
16.5 g
Tłuszcz
16.2 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
2.8 g
Sód
2938.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy