Urządzenia i Akcesoria
Jamajski kurczak jerk
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
2 porcje
Składniki
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka suszonych płatków chili1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
20 g octu
-
1 łyżka ciemnego rumu (opcjonalnie)
-
1 łyżka sosu sojowego
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
15 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 szczypta tymianku, suszonego
-
⅓ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
⅓ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta goździków, mielonych
-
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
-
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki soli
-
600 g podudzi z kurczaka, ze skórą
-
3 gałązki rozmarynu, świeżego
-
500 g wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2938.1 mg
Białko
69.8 g
Kalorie
2167 kJ /
518 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Węglowodany
16.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
14 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 10 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 godz.
Grillowane podudzia z kurczaka w glazurze z whisky
50 min
Przyprawa pięciu smaków
10 min
Śródziemnomorskie skrzydełka z ziołowo-pomarańczowym ryżem
1 godz.
Grillowane szaszłyki wieprzowe w tajskiej marynacie
7 godz. 10 min
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 godz. 5 min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Kurczak generała Tso
40 min
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
40 min
Kurczak po cygańsku
1 godz. 20 min