Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym

Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym

4.8 34 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
2 porcje

Składniki

  • 810 g wody
  • 4 jajka
  • 380 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 3 szczypty soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 15 - 20 g musztardy Dijon
  • 15 g musztardy francuskiej ziarnistej
  • koperek, świeży tylko liście, posiekane, do posypania
    rzeżucha, posiekana, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 498.5 kcal / 2085.7 kJ
Białko 18.7 g
Tłuszcz 28 g
Węglowodany 44.1 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 14 g
Sód 589.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...