Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 - 3 łyżeczki cukru
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 500 g kalarepy, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g mleka
- 1 łyżeczka soli
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
lub 1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1434.5 kJ / 342.9 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 33.6 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.6 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Sód
- 639.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée ziemniaczane z maślanką
35min
Kalafior z maślaną bułką tartą
40min
Ziołowy ryż z pieczarkami
1h
Pasta marchewkowa
15min
Kisiel jabłkowy
10min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem
55min
Kremowa zupa ziemniaczana
45min
Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową
1h 30min
Mleczna zupa dyniowa z zacierkami (na słodko)
20min
Gryczotto z grzybami i gorgonzolą
40min
Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym
1h 5min