![Purée ziemniaczane z maślanką Purée ziemniaczane z maślanką](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/37D57972-98F1-43BB-B849-CCC58424C96B/Derivates/03198b96-1162-48b4-8290-5d9fb438470a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 900 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
-
140
g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
lub 140 g wody - 80 g maślanki
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podania
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- szałwia, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1193 kJ / 285.1 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 40.8 g
- Tłuszcz
- 11.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 642.5 mg