Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 900 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
-
140
g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
lub 140 g wody - 80 g maślanki
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podania
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- szałwia, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1193 kJ / 285.1 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 40.8 g
- Tłuszcz
- 11.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 642.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1óra
Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym
1h 5min
Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry
1óra
Tofucznica
30min
Purée z warzyw korzeniowych
45 min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50min
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40 min
Kawa latte
10 min
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40 min
Karmelowe macchiato
30min
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
1óra 10p