![Zupa grochowa z kiełbaskami Zupa grochowa z kiełbaskami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/CAF6FD13-A66C-4F37-A7C8-7A3AF0247659/Derivates/96395b3d-f597-41eb-8d4b-d5eb7f3eb9da.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g kostek boczku
- 10 g oleju rzepakowego
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 150 g pora, białej i jasnozielonej części, pokrojonego w 2 mm plastry
- 180 - 200 g grochu suchego, połówek
- 900 g wody
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżka majeranku, suszonego
-
4
małe kiełbaski, parzone, pokrojone na 4 cm kawałki
lub 4 kiełbasy wieprzowe, wędzone, np. frankfurterki, pokrojone na 4 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1920.2 kJ / 459 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 51.9 g
- Tłuszcz
- 19.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.1 g
- Błonnik
- 16 g
- Sód
- 918.8 mg