Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g kostek boczku
- 10 g oleju rzepakowego
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 150 g pora, białej i jasnozielonej części, pokrojonego w 2 mm plastry
- 180 - 200 g grochu suchego, połówek
- 900 g wody
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżka majeranku, suszonego
-
4
małe kiełbaski, parzone, pokrojone na 4 cm kawałki
lub 4 kiełbasy wieprzowe, wędzone, np. frankfurterki, pokrojone na 4 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1920.2 kJ / 459 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 51.9 g
- Tłuszcz
- 19.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.1 g
- Błonnik
- 16 g
- Sód
- 918.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Zupa grochowa
1h
Kalafior z maślaną bułką tartą
40 min
Gulasz z ziemniakami
45 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Grecka zupa z wołowiną (TM5)
1u. 50min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 min
Zupa jarzynowa z pulpetami (z osłoną noża miksującego)
30 min
Zupa bolońska
25 min
Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
1h 30min
Węgierska zupa grzybowa
45 min