Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g oleju
- 300 g kiełbasy (śląskiej, głogowskiej, podwawelskiej), pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 400 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
500 - 550
g białej fasoli, z puszki, bez zalewy, opłukanej pod bieżącą wodą (2 puszki)
lub 500 - 550 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, bez zalewy, opłukanej pod bieżącą wodą (2 puszki) - 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ¼ łyżeczki kminku, mielonego (opcjonalnie)
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1380.5 kJ / 323.8 kcal
- Białko
- 23.5 g
- Węglowodany
- 15.5 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 1158.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryż pomidorowy z szynką
40min
Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym
45 min
Zupa gołąbkowa
55min
Leczo z kiełbasą i ryżem
55min
Gulasz kowbojski z kiełbasą
55min
Gulasz warzywny z ziemniakami i kiełbasą
1 godz.
Bigos z kiełbasą i ziemniakami
1 godz. 20 min
Meksykańska zupa cebulowo-grzybowa
35min
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45 min
Gulasz
45 min
Bigos podhalański
1h 40min
Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
3h 40 min