Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciastka
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g mleka
- 2 łyżeczki amoniaku spożywczego
- 3 jajka
- 120 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej
Lukier
- 300 g cukru pudru
- 40 g wody
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 657.2 kJ / 157.1 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 27.5 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 96 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rogale à la marcińskie
10u.
Kluski scykane (hałuski)
45 Min
Pączki pieczone
2 godz. 40 min
Słodzone mleko zagęszczone
35 min
Ciasto „ser” na prima aprilis
5h 15min
Chleb tygrysi
4h
Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym
1 Std. 5 Min
Piegusek na białkach
1 Std.
Skubaniec z owocami
3h 40min
Pyry z gzikiem
1 Std.
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3h 20min
Babka majonezowa
2 Std.