Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem

4.2 629 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 550 g wody
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 800 - 900 g różyczek kalafiora
  • 230 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków i kalafiora
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 3 żółtka
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki curry, mielonego (opcjonalnie)
  • 15 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g śmietany, 12% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1160.8 mg
Białko 21.5 g
Kalorie 3980.5 kJ / 950.8 kcal
Tłuszcz 77.8 g
Błonnik 8.3 g
Tłuszcz nasycony 48.8 g
Węglowodany 51.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...