Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem

4.2 595 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g
  • wody
    550 g
  • ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    750 g
  • różyczek kalafiora
    800 - 900 g
  • masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
    230 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków i kalafiora
    ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    2 łyżeczki
  • żółtka
    3
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • curry, mielonego (opcjonalnie)
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • mąki pszennej
    15 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • śmietany, 12% tłuszczu
    100 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 950.8 kcal / 3980.5 kJ
Białko 21.5 g
Tłuszcz 77.8 g
Węglowodany 51.5 g
Błonnik 8.3 g
Tłuszcz nasycony 48.8 g
Sód 1160.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...