Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- wrząca woda, ilość do zalania cebuli
- 150 g jabłka, kwaśnego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 400 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
-
250
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 250 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu -
10 - 15
g octu jabłkowego
lub 10 - 15 g białego octu winnego - 1 łyżka koperku, świeżego, posiekanego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 750 g ziemniaków, małych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokładnie umytych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1552.8 kJ / 371.1 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 114.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Śledzie po japońsku
45 Min
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25h 15min
Paprykarz ze śledziem
1 godz. 30 min
Śledzie w sosie makowym
1 godz. 30 min
Śledzie po kaszubsku
13 godz. 45 min
Śledzie po wileńsku
13 godz. 45 min
Śledzie w zalewie paprykowej
2 Std. 45 Min
Śledzie po wiejsku
25h 10min
Śledzie w sosie musztardowym
10 Std. 15 Min
Śledzie po cygańsku
2 Std. 20 Min
Hekele
2h 40min
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min