
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- wrząca woda ilość do zalania cebuli
- 150 g jabłka, kwaśnego bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 400 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
-
250
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 250 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu -
10 - 15
g octu jabłkowego
lub 10 - 15 g białego octu winnego - 1 łyżka koperku, świeżego posiekanego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 750 g ziemniaków małych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokładnie umytych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 371.1 kcal / 1552.8 kJ
- Białko
- 19 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Sód
- 114.6 mg