Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora

Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora

4.7 23 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Glazurowane różyczki kalafiora
  • 1 ½ kalafiora (ok. 1300 g), w całości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g syropu z agawy
    75 g miodu
  • 70 g wody
  • 40 g sosu sojowego
  • 15 g sosu sriracha
    15 g czerwonego sosu chili
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
Zupa krem z kalafiora
  • 150 - 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 120 - 140 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 900 - 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¾ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia zupy

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 893.8 mg
Białko 5.4 g
Kalorie 1480.8 kJ / 353.9 kcal
Tłuszcz 26.1 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 12.7 g
Węglowodany 28.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...