Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą

Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą

4.4 14 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

Aromatyczna granola
  • orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych
    200 g
  • białego chleba, czerstwego pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
    300 g
  • ziaren, mieszanych np. pestek dyni, słonecznika, sezamu
    100 g
  • oliwy z oliwek
    60 g
  • curry, mielonego
    1 łyżeczka
  • octu balsamicznego
    40 g
  • miodu
    30 g
Zupa krem z warzyw i pokrzywy
  • por (ok. 150 g)
    1
  • cebule (ok. 200 g)
    2
  • białych szparagów (ok. 150 g) lub 5 zielonych szparagów (ok. 150 g)
    5
    ⅓ brokułu, (ok. 150 g, patrz wskazówka)
  • cukinia (ok. 600 g)
    1
  • wody
    600 g
  • soli
    2 - 2 ½ łyżeczki
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
    15 g
  • ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
    50 g
  • mieszanych ziół, świeżych np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście
    10 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 635 kcal / 2659 kJ
Białko 22 g
Tłuszcz 41 g
Węglowodany 38 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 676 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...