
Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
Aromatyczna granola
-
orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych200 g
-
białego chleba, czerstwego pokrojonego na ok. 1 cm kawałki300 g
-
ziaren, mieszanych np. pestek dyni, słonecznika, sezamu100 g
-
oliwy z oliwek60 g
-
curry, mielonego1 łyżeczka
-
octu balsamicznego40 g
-
miodu30 g
Zupa krem z warzyw i pokrzywy
-
por (ok. 150 g)1
-
cebule (ok. 200 g)2
-
białych szparagów (ok. 150 g) lub 5 zielonych szparagów (ok. 150 g)5
-
cukinia (ok. 600 g)1
-
wody600 g
-
soli2 - 2 ½ łyżeczki
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry15 g
-
ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka
-
oliwy z oliwek30 g
-
liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)50 g
-
mieszanych ziół, świeżych np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście10 g
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
635 kcal /
2659 kJ
Białko
22 g
Tłuszcz
41 g
Węglowodany
38 g
Błonnik
10.1 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
676 mg