
Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
Aromatyczna granola
-
orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych200 g
-
białego chleba, czerstwego pokrojonego na ok. 1 cm kawałki300 g
-
ziaren, mieszanych np. pestek dyni, słonecznika, sezamu100 g
-
oliwy z oliwek60 g
-
curry, mielonego1 łyżeczka
-
octu balsamicznego40 g
-
miodu30 g
Zupa krem z warzyw i pokrzywy
-
por (ok. 150 g)1
-
cebule (ok. 200 g)2
-
białych szparagów (ok. 150 g) lub 5 zielonych szparagów (ok. 150 g)5
-
cukinia (ok. 600 g)1
-
wody600 g
-
soli2 - 2 ½ łyżeczki
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry15 g
-
ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka
-
oliwy z oliwek30 g
-
liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)50 g
-
mieszanych ziół, świeżych np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście10 g
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
635 kcal /
2659 kJ
Białko
22 g
Tłuszcz
41 g
Węglowodany
38 g
Błonnik
10.1 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
676 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 min
Zupa z białych warzyw
45 min
Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
1 godz.
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 godz. 10 min
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45 min
Dwukolorowa zupa-krem z białych i zielonych warzyw
55 min
Zupa krem z ziemniaków i porów
1 godz.
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40 min
Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek
45 min
Zupa krem z pora z serem
30 min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45 min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 min