Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek,
- 700 - 800 g różyczek kalafiora (z 1 małej szt.)
- 150 g ziemniaka, pokrojonego na kawałki
- 600 g wody
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone (patrz wskazówka)
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, wraz z zalewą
- 20 g syropu klonowego
- 100 g napoju sojowego, niesłodzonego
- 100 g mleka kokosowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki ziaren sezamu, białego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1463.3 kJ / 349.5 kcal
- Białko
- 14.4 g
- Węglowodany
- 43.9 g
- Tłuszcz
- 17.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Błonnik
- 9.5 g
- Sód
- 760.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro
55 min
Krem z kalafiora z czarną soczewicą
1 Std. 50 Min
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40 Min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 Min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 Min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50 Min
Sycąca zupa krem z fasoli z jabłkiem i majerankiem
45 Min
Zupa krem z porów
30 Min
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
45 Min
Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek
45 Min
Zupa z białych warzyw
45 Min
Zupa krem z ziemniaków i porów
1 Std.