![Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/88b1e4e5-8a15-4f10-ba90-09d3d833fde7/Derivates/82ffb199-aa31-4b42-9123-63391771b0f9.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 700 - 800 g różyczek kalafiora (z 1 małej szt.)
- 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
- 2 koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki wraz z zalewą
- 20 g syropu klonowego (opcjonalnie)
- 100 g napoju sojowego niesłodzonego
- 100 g mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki ziaren sezamu, białego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 349.5 kcal / 1463.3 kJ
- Białko
- 14.4 g
- Tłuszcz
- 17.1 g
- Węglowodany
- 43.9 g
- Błonnik
- 9.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Sód
- 760.5 mg