Krem z kalafiora z czarną soczewicą

Krem z kalafiora z czarną soczewicą

3.9 62 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

  • wody
    1000 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • czarnej soczewicy belugi, suszonej uprzednio namoczonej (patrz wskazówka)
    150 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • różyczek kalafiora
    700 - 800 g
  • ziemniaka pokrojonego na 1,5 cm kawałki
    100 g
  • mleka kokosowego
    600 g
  • bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
    250 - 300 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • olej z orzechów włoskich (opcjonalnie) ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 595.2 kcal / 2492.2 kJ
Białko 17.7 g
Tłuszcz 43.1 g
Węglowodany 50.6 g
Błonnik 9.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...