Krem z kalafiora z czarną soczewicą
TM6 TM5

Krem z kalafiora z czarną soczewicą

3.8 (57 ocen)

Składniki

  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g czarnej soczewicy belugi, suszonej, uprzednio namoczonej (patrz wskazówka)
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 700 - 800 g różyczek kalafiora
  • 100 g ziemniaka, pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 600 g mleka kokosowego
  • 250 - 300 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej z orzechów włoskich, ilość do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2492.2 kJ / 595.2 kcal
Białko
17.7 g
Węglowodany
50.6 g
Tłuszcz
43.1 g
Błonnik
9.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy