![Krem z kalafiora z czarną soczewicą Krem z kalafiora z czarną soczewicą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5ec73353-98e0-418b-b2c8-41915eeec1f0/Derivates/8b162d93-6927-43d7-92b6-0b4cc1592a06.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 150 g czarnej soczewicy belugi, suszonej uprzednio namoczonej (patrz wskazówka)
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 700 - 800 g różyczek kalafiora
- 100 g ziemniaka pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- 600 g mleka kokosowego
- 250 - 300 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej z orzechów włoskich ilość do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 595.2 kcal / 2492.2 kJ
- Białko
- 17.7 g
- Tłuszcz
- 43.1 g
- Węglowodany
- 50.6 g
- Błonnik
- 9.1 g