Krem z kalafiora z czarną soczewicą

Krem z kalafiora z czarną soczewicą

3.9 64 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g czarnej soczewicy belugi, suszonej uprzednio namoczonej (patrz wskazówka)
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 700 - 800 g różyczek kalafiora
  • 100 g ziemniaka pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 600 g mleka kokosowego
  • 250 - 300 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej z orzechów włoskich (opcjonalnie) ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 595.2 kcal / 2492.2 kJ
Białko 17.7 g
Tłuszcz 43.1 g
Węglowodany 50.6 g
Błonnik 9.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...