Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora

Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora

5.0 6 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

Glazurowane różyczki kalafiora
  • ½ kalafiora (ok. 450 g), w całości
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g syropu z agawy
    25 g miodu
  • 30 g wody
  • 15 g sosu sojowego
  • 5 g sosu sriracha
    5 g czerwonego sosu chili
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Zupa krem z kalafiora
  • 50 - 75 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 40 - 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 - 350 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia zupy

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 360.2 kcal / 1507.2 kJ
Białko 5.6 g
Tłuszcz 26.2 g
Węglowodany 29.8 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 12.7 g
Sód 1133.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...