Urządzenia i Akcesoria
Żurek z trawą cytrynową i wasabi
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
-
5 - 10 g grzybów shiitake, suszonych
-
wrząca woda do namoczenia grzybów
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
15 g oleju
-
1 łodyga trawy cytrynowej, świeża lekko rozbita tłuczkiem (patrz wskazówka)
-
150 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
-
350 g wody
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 jajka dokładnie umyte
-
150 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
-
¼ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki pasty wasabi½ łyżeczki proszku wasabi
-
25 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 40 g), pokrojone w paski
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
536.3 mg
Białko
20.6 g
Kalorie
2222.1 kJ /
531.1 kcal
Tłuszcz
16.5 g
Błonnik
11.5 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Węglowodany
78.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron w stylu singapurskim (TM7, TM6, TM5)
40 min
Zupa z brokułów i edamame z gorgozolą; Łosoś z warzywami i sosem koperkowym
1 godz. 45 min
Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem
1 godz. 20 min
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45 min
Szybka zupa w proszku
10 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.
Kofty wołowe z kaszą bulgur na dipie jogurtowym z boćwiną
45 min
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50 min
Łosoś wasabi w sezamie z sałatką z ogórków
25 min
Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM6, TM7)
45 min
Zupa z trzech główek czosnku
1 godz. 30 min
Zupa z pierożkami gyoza
25 min