
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g grzybów, suszonych np. prawdziwki, kurki, podgrzybki
- 1300 g wody
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50
g sera gruyère pokrojonego na kawałki
lub 50 g sera żółtego pokrojonego na kawałki -
200
g ryżu brązowego
lub 200 g czerwonego ryżu - 220 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 ząbków czosnku
- 180 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 90 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g brązowych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
- 3 jajka
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną - 60 g mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
- ½ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 246.2 kcal / 1030.2 kJ
- Białko
- 7.4 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Węglowodany
- 23 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Sód
- 506.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9h
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30min
Wegetariańska duszona młoda kapusta
35min
Japońska sałatka z surimi (TM5)
20min
Paszteciki drożdżowe z soczewicą i grzybami
2h 20min
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1h 40min
Węgierska zupa grzybowa
45min
Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM5)
20min
Duszona młoda kapusta z boczkiem
45min
Kotleciki orkiszowe z bułki
1h 10min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35min
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45min