Zupa z trzech główek czosnku

Zupa z trzech główek czosnku

4.2 234 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

  • 3 główki czosnku w całości
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia czosnku
  • oliwa z oliwek do skropienia czosnku
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 800 g wody
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g mleczka kokosowego plus 4 łyżki do dekoracji
  • 30 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • kolendra, świeża tylko liście, do podania
    natka pietruszki, świeża, tylko liście, do podania
  • suszone płatki chili do posypania zupy
    chili, mielone, do oprószenia zupy

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 331 kcal / 1385 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 39 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Sód 1471 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...