Zupa z trzech główek czosnku
TM6 TM5

Zupa z trzech główek czosnku

4.2 (211 ocen)

Składniki

  • 3 główki czosnku, w całości
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia czosnku
  • oliwa z oliwek, do skropienia czosnku
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 800 g wody
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g mleczka kokosowego, plus 4 łyżki do dekoracji
  • 30 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • kolendra, świeża, tylko liście, do podania
    lub natka pietruszki, świeża, tylko liście, do podania
  • suszone płatki chili, do posypania zupy
    lub chili, mielone, do oprószenia zupy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1385 kJ / 331 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
39 g
Tłuszcz
17 g
Tłuszcz nasycony
13 g
Błonnik
4.5 g
Sód
1471 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy