Wersje kompatybilne
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 bataty (ok. 230 g każdy)
- oliwa z oliwek, do skropienia batatów
- 4 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Majonez banan-sriracha
- 250 g oleju słonecznikowego
- 1 banan, dojrzały, pokrojony na kawałki
- 30 g sosu sriracha
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Surówka coleslaw
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 250 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 5 g octu jabłkowego
- 2 - 3 szczypty soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Farsz z soczewicy
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- ½ - 1 papryczka chili jalapeño, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 20 g oleju
- 300 g brązowej soczewicy, suszonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 limonka, pokrojona w plastry, do dekoracji
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4697.6 kJ / 1122.8 kcal
- Białko
- 24.5 g
- Węglowodany
- 95.5 g
- Tłuszcz
- 75 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 17 g
- Sód
- 1154.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 Std. 20 Min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 Std. 35 Min
Korma z pieczonymi warzywami
55 Min
Bakłażany po kaszubsku
3 godz. 50 min
Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami
50 min
Buraki à la Wellington
3h
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35 min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 Min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6)
40min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
40min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 Std.