Urządzenia i Akcesoria
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
4 bataty (ok. 230 g każdy)
-
oliwa z oliwek do skropienia batatów
-
4 szczypty soli
-
4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Majonez banan-sriracha
-
250 g oleju słonecznikowego
-
1 banan dojrzały, pokrojony na kawałki
-
30 g sosu sriracha
-
1 jajko
-
½ łyżeczki soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Surówka coleslaw
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
250 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
-
5 g octu jabłkowego
-
2 - 3 szczypty soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Farsz z soczewicy
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
½ - 1 papryczka chili jalapeño, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
20 g oleju
-
300 g brązowej soczewicy, suszonej
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
500 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 limonka pokrojona w plastry, do dekoracji
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1154.5 mg
Białko
24.5 g
Kalorie
4697.6 kJ /
1122.8 kcal
Tłuszcz
75 g
Błonnik
17 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Węglowodany
95.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
45 min
Wegańskie burgery
45 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6, TM7)
20 min
Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
55 min
Szarpana „bananina” w sosie BBQ
25 min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40 min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45 min
Nachos zapiekane z warzywami i serem
1 godz. 30 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami
1 godz. 50 min
Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą
1 godz.