Klasyczny wolno gotowany sos boloński

Klasyczny wolno gotowany sos boloński

4.8 13 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • ząbek czosnku
    1
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    200 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    200 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    130 g
  • oleju
    25 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    700 g
  • czerwonego wina
    150 g
  • wywaru wołowego (patrz wariant)
    200 g
  • koncentratu pomidorowego
    150 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • liście laurowe, suszone
    3
  • soli
    2 łyżeczki
  • oregano, suszonego
    1 ¼ łyżeczki
    1 ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • cukru
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 282.5 kcal / 1182 kJ
Białko 17.2 g
Tłuszcz 18.8 g
Węglowodany 11.1 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 5.7 g
Sód 706.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...