
Urządzenia i Akcesoria
Klasyczny wolno gotowany sos boloński
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
ząbek czosnku1
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki200 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki200 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki130 g
-
oleju25 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki700 g
-
czerwonego wina150 g
-
wywaru wołowego (patrz wariant)200 g
-
koncentratu pomidorowego150 g
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
liście laurowe, suszone3
-
soli2 łyżeczki
-
oregano, suszonego1 ¼ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
cukru1 łyżeczka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
282.5 kcal /
1182 kJ
Białko
17.2 g
Tłuszcz
18.8 g
Węglowodany
11.1 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Sód
706.7 mg