
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
500 - 600
g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
lub 500 - 600 g resztek pieczonego mięsa pokrojonego na 2-3 cm kawałki -
500 - 600
g ugotowanych warzyw np. z rosołu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
lub 500 - 600 g resztek pieczonych warzyw pokrojonych na 2-3 cm kawałki - 100 g cebuli przekrojonej na pół
-
150
g sera cheddar pokrojonego na kawałki
lub 150 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki - 4 liście szałwii, świeże (patrz wariant)
- 15 g mąki pszennej
- 350 g mleka
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 5 - 6 łyżek bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 429.5 kcal / 1805.8 kJ
- Białko
- 40.5 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Błonnik
- 4.2 g