
Wersje kompatybilne
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g warzyw, mieszanych, np. selera, marchewki, cebuli, pokrojonych na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 1600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
200
g czerwonego wina
lub 200 g białego wina - 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki soli
- 1 - 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1905 kJ / 455.3 kcal
- Białko
- 25.9 g
- Węglowodany
- 11.5 g
- Tłuszcz
- 33.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.3 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 937.4 mg
Alternatywne przepisy
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 godz.
Spaghetti Bolognese
40 min
Sos boloński
55 min
Zupa krem z dyni z curry
35 min
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35 min
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
30 min
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1 godz. 15 min
Sos pomidorowy marinara
1 godz. 15 min