
Wersje kompatybilne
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Glazura
- 80 g cukru
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
„Ryż” kalafiorowy
- 800 g kalafiora podzielonego na 3 cm różyczki
Gulasz wołowy
- 2 cebule szalotki przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g wołowiny gulaszowej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 700 g wody
- 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
Ciasto cytrynowe
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 120 g cukru
- 175 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka w temp. pokojowej
-
175
g mieszanki mąk bezglutenowych do wypieku ciast
lub 175 g skrobi ziemniaczanej - 10 g proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 520 g wody
- 2 - 3 ziemniaki średnie (ok. 300 g), pokrojone na 2 cm kawałki
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 805.7 kcal / 3370.9 kJ
- Białko
- 26.3 g
- Tłuszcz
- 46.4 g
- Węglowodany
- 78.8 g
- Błonnik
- 8.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.3 g
- Sód
- 698.5 mg
Alternatywne przepisy
Wolno gotowana w coli szarpana wieprzowina (z osłoną noża miksującego)
6 godz. 30 min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 godz. 30 min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Zupa gulaszowa
2 godz.
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 20 min
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 45 min
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 45 min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 godz. 30 min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 20 min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1 godz. 30 min
Gulasz wołowy z papryką
1 godz. 25 min