Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym

Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym

3.7 24 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 280 g cukru trzcinowego, nierafinowanego plus dodatkowa ilość do posypania miski
  • 160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 850 g wody
  • 4 - 6 kawałków skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
  • 15 g mleka
  • 130 g mąki pszennej
    130 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Wołowina po burgundzku
  • 1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, natki pietruszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 - 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 300 g marchewki
  • 700 g wołowiny bez kości, (karkówki, łopatki, udźca, policzków), pokrojonej w 2-3 cm kostkę
  • 150 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie paski
  • 300 g czerwonego wina burgundzkiego
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
    1 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • bagietka pokrojona na kromki, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1417 kcal / 5931 kJ
Białko 49 g
Tłuszcz 82 g
Węglowodany 104 g
Błonnik 5.9 g
Tłuszcz nasycony 44 g
Sód 1267 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...