Urządzenia i Akcesoria
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
Składniki
Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
-
60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
280 g cukru trzcinowego, nierafinowanego plus dodatkowa ilość do posypania miski
-
160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
850 g wody
-
4 - 6 kawałków skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
-
15 g mleka
-
130 g mąki pszennej chlebowej130 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jajka
Wołowina po burgundzku
-
1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, natki pietruszki)
-
3 ząbki czosnku
-
200 - 250 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oliwy z oliwek
-
200 g pieczarek
-
300 g marchewki
-
700 g wołowiny bez kości, (karkówki, łopatki, udźca, policzków), pokrojonej w 2-3 cm kostkę
-
150 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie paski
-
300 g czerwonego wina burgundzkiego
-
200 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej1 - 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
-
bagietka pokrojona na kromki, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wołowina na ostro z fetą cytrynową
30 min
Przystawka dla 4 osób: Quiche z serem i gruszką; Koktajl z krewetek; Poncz z Prosecco
1 godz. 15 min
Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną
1 godz. 10 min
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło
1 godz. 40 min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 20 min
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 godz.
Korma z wołowiny
3 godz. 10 min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 50 min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 godz.
Gulasz wołowy z papryką
1 godz. 25 min