
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g warzyw, mieszanych (marchewki, cebuli, korzenia selera, korzenia pietruszki), pokrojonych na kawałki
- 100 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 800 - 900 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
50
g czerwonego wina
lub 50 g wody - 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 4 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, ziół prowansalskich)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 737.9 kJ / 176.3 kcal
- Białko
- 20.3 g
- Węglowodany
- 8.9 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 463.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron w sosie bolońskim
40min
Spaghetti Bolognese
40min
Sos szpinakowy; Sos cztery sery (do makaronu)
30min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1h 40 min
Lasagne bolońska
2h 30 min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1h 30 min
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
45min
Makaron z sosem pomidorowym
55min
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
30min
Lasagne bolońska
1h 45min
Sos neapolitański
1h
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1h 20 min