Sos boloński

Sos boloński

4.3 2.3K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 55 min
10 porcji

Składniki

  • warzyw, mieszanych (marchewki, cebuli, korzenia selera, korzenia pietruszki), pokrojonych na kawałki
    200 g
  • pieczarek (opcjonalnie) przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    800 - 900 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    650 - 700 g
  • czerwonego wina
    50 g
    50 g wody
  • koncentratu pomidorowego
    100 g
  • soli
    1 - 2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ¾ łyżeczki
  • mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, ziół prowansalskich)
    2 - 4 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 176.3 kcal / 737.9 kJ
Białko 20.3 g
Tłuszcz 6.3 g
Węglowodany 8.9 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 1.8 g
Sód 463.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...