Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku, w tym 2 w całości, nieobrane
- 45 g oleju
- 500 g wołowiny gulaszowej, bez ścięgien i kości, pokrojonej w paski (1 x 3-4 cm), osuszonej ręcznikiem papierowym
- 100 g białego wina
- 550 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ - ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 240 g ryżu do risotto, typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2007.3 kJ / 479.8 kcal
- Białko
- 21.8 g
- Węglowodany
- 55.8 g
- Tłuszcz
- 16.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 771.6 mg
Alternatywne przepisy
Grecka zupa z wołowiną (TM6)
1h 50 min
Meksykańska tostada z wołowiną
1 Std.
Gulasz cielęcy z ziemniakami i jabłkiem
1 godz. 25 min
Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną
1h 10min
Kurczak Marengo
55min
Mac'n'cheese z mięsem i kimchi
1 Std.
Makaron ryżowy z kapustą i wołowiną
45 Min
Gulasz z kurczakiem, chorizo i ziemniakami
50 Min
Gulasz wołowy z papryką
1 godz. 25 min
Pilaw z wieprzowiną
50 Min
Gulasz z ziemniakami
45 Min
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45 Min