
Urządzenia i Akcesoria
Łosoś z ziemniakami i brokułami z koperkowym sosem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje
Składniki
-
¼ pęczka koperku, świeżego tylko liście
Łosoś, ziemniaki i brokuły
-
10 g oleju
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli plus 2 szczypty
-
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
-
1 szczypta papryki ostrej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ łyżeczki musztardy
-
500 g wody
-
380 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
230 g różyczek brokułu małych
-
250 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego na 2 kawałki
Sos koperkowy
-
125 g mleka
-
1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki musztardy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
533 kcal /
2229.8 kJ
Białko
35.1 g
Tłuszcz
24.7 g
Węglowodany
45.1 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
6.1 g
Sód
922.5 mg