
Wersje kompatybilne
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ cytryny, ekologicznej
- 250 g ryżu basmati
- 1000 g wody
- 1 ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- 200 - 250 g liści szpinaku, świeżych
- ½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 600 g filetów z dorsza, bez skóry (4 filety, ok. 150 g każdy)
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej -
¼ - ½
łyżeczki pieprzu białego, mielonego
lub ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1938 kJ / 463 kcal
- Białko
- 34 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 739 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś z ziemniakami i brokułami z koperkowym sosem
50 min
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
50 min
Gotowanie na parze buraków (200-600 g)
55min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min
Ryba z sosem pomidorowym
30 min
Gotowanie na parze papryk (350-800 g)
25 Min
Filety rybne z ziemniakami i szpinakiem w sosie śmietanowym
45 min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40min
Ryba na parze z zielonym purée
50 min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 min