Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
TM6 TM5

Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym

4.0 (169 ocen)

Składniki

  • ½ cytryny, ekologicznej
  • 250 g ryżu basmati
  • 1000 g wody
  • 1 ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
  • 200 - 250 g liści szpinaku, świeżych
  • ½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 600 g filetów z dorsza, bez skóry (4 filety, ok. 150 g każdy)
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    lub ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
    lub ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1938 kJ / 463 kcal
Białko
34 g
Węglowodany
51 g
Tłuszcz
14 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Błonnik
2.2 g
Sód
739 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy