
Wersje kompatybilne
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ cytryny ekologicznej
- 250 g ryżu basmati
- 1000 g wody
- 1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- 200 - 250 g liści szpinaku, świeżych
- ½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 600 g filetów z dorsza, bez skóry (4 filety, ok. 150 g każdy)
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej -
¼ - ½
łyżeczki pieprzu białego, mielonego
lub ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 463 kcal / 1938 kJ
- Białko
- 34 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 51 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 739 mg