
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 250 g ryżu basmati
- 600 g filetów z łososia, świeżych bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 150 g każdy)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
- 400 g śmietany, 36% tłuszczu
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 35 g koncentratu pomidorowego
-
2
gałązki koperku, świeżego tylko liście, posiekane
lub 1 łyżeczka koperku, suszonego - 1 - 2 szczypty suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 960.6 kcal / 4019 kJ
- Białko
- 37.6 g
- Tłuszcz
- 64.6 g
- Węglowodany
- 55.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 29.8 g
- Sód
- 1031.4 mg