
Wersje kompatybilne
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Łosoś z warzywami
- 1 cytryna ekologiczna
- 500 g wody
- 500 - 600 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 1 łyżeczka soli
-
400 - 500
g różyczek brokułu
lub 400 - 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek - oliwa z oliwek do posmarowania i skropienia
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150 g każdy, grubość 2 cm)
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Sos holenderski
- 250 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g wody
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1025.3 kcal / 429.3 kJ
- Białko
- 41.5 g
- Tłuszcz
- 79 g
- Węglowodany
- 40.8 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 40.3 g
- Sód
- 840.5 mg