Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą

Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą

4.8 25 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 550 g dyni piżmowej obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
  • 5 g kolendry, świeżej tylko liście, (w tym 5 g posiekanych) plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ⅔ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowo 2 szczypty
  • 170 g ryżu basmati
  • woda do gotowania ryżu
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • ⅔ ząbka czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ⅔ łyżeczki przyprawy garam masala
  • ⅔ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
  • ⅔ łyżeczki curry, mielonego
  • ⅓ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ⅓ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 160 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
  • 170 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
  • 270 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 270 g mleczka kokosowego
  • 5 g liści kolendry, świeżych posiekanych

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 796.5 mg
Białko 13.9 g
Kalorie 2324 kJ / 555.5 kcal
Tłuszcz 19.4 g
Błonnik 11.5 g
Tłuszcz nasycony 10.8 g
Węglowodany 77.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...