Dal makhani z soczewicy
TM5 TM6

Dal makhani z soczewicy

Składniki

Masło klarowane ghee

  • 250 g masła, pokrojonego na kawałki

Pasta czosnkowo-imbirowa

  • 100 g ząbków czosnku
  • 100 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g oleju

Dahl makhani z soczewicy

  • 1000 g wody
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 10 - 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej, opłukanej
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 3 ziarna kardamonu, całego
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • ¼ - ½ łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej,
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej,
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • 3 goździki,
  • śmietana, min. 30% tłuszczu, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże, drobno posiekane, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
12864 kJ / 3072.5 kcal
Białko
140 g
Węglowodany
340 g
Tłuszcz
155 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie