Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 10 - 20 g zielonych papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 2 łyżeczki czarnej gorczycy
- 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
- kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1939.6 kJ / 463.6 kcal
- Białko
- 20.2 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 15.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Błonnik
- 9.2 g
- Sód
- 48.5 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 Min
Chana masala
35min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1h 15min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Dal makhani z soczewicy
50min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min