Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1100 - 1200 g dyni piżmowej, pokrojonej w 2,5 cm kostkę
- 50 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka do polania dyni
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, plus 1 szczypta
- 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych
- 1 łyżeczka chili, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryczki chili chipotle (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 15 g octu jabłkowego
- 460 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej
- 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1220 kJ / 292 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1h 15min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 Min
Dal makhani z soczewicy
50min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 Min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 Min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Chana masala
35 Min
Pikantna potrawka z bakłażana
30 Min