![Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DCB9A5B6-33F3-4633-973A-D8C6B371D783/Derivates/8982E1CF-B7D6-4DB2-A7C6-9FEC748365D7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g kaszy kuskus
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ¼ łyżeczki nasion kardamonu
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
- 80 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
-
300
g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm kostkę
lub 300 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej - 150 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 30 g rodzynek
- 20 g żurawiny, suszonej
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 250 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego, pokruszona - 180 g czerwonej papryki, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno pokrojonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1027.7 kJ / 245.6 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 44.4 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 108 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 Min
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
50min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 Std. 15 Min
Dal makhani
13h 20 min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10 min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1h 10min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Curry z soczewicą (dal)
40 Min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 Min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 Min
Chana masala
35 Min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min