Urządzenia i Akcesoria
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
40 g orzechów nerkowca, prażonych, solonych40 g orzeszków ziemnych prażonych bez tłuszczu, solonych
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
5 g papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
¾ łyżeczki kolendry, mielonej
-
40 g oleju
-
1300 g wody
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżka curry, mielonego
-
150 g zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
200 g kaszy jaglanej
-
600 g dyni Hokkaido bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę (patrz wskazówka)
-
100 g liści szpinaku baby, świeżych
-
kolendra, świeża (opcjonalnie) tylko liście, ilość do dekoracji
-
śmietana, 12% tłuszczu (opcjonalnie) ilość do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
752.8 mg
Białko
21.5 g
Kalorie
2259.8 kJ /
539.8 kcal
Tłuszcz
18.8 g
Błonnik
13.5 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Węglowodany
83.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZYBKIE OBIADY
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 godz. 15 min
Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
45 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.