Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 mm plastry
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oleju
- 1 - 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 280 - 300 g białej ciecierzycy, gotowanej, z puszki, odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki cukru
- 5 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 950.9 kJ / 227.1 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Błonnik
- 6.8 g
Alternatywne przepisy
Curry z soczewicą (dal)
40 Min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 Min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 Min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 Min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Curry z serem paneer
5 Std.
Dal makhani
13 Std. 20 Min
Wegetariańskie chili
1h 5min
Wegańskie chili
40 Min