Urządzenia i Akcesoria
Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
400 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
-
6 szczypt soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
320 g makaronu, suchego, typu spaghetti pełnoziarnistego
-
300 - 350 g pora pokrojonego w 0,5 cm plastry
-
15 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
-
20 g oleju słonecznikowego
-
20 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
20 g miodu
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
40 g sosu sojowego
-
10 g musztardy
-
500 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
40 g cebuli szalotki
-
2 ząbki czosnku
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
20 g oleju sezamowego, prażonego
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
890.6 mg
Białko
35 g
Kalorie
3002.4 kJ /
717.6 kcal
Tłuszcz
26.9 g
Błonnik
9.6 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Węglowodany
87.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZDROWE OBIADY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sałatka z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym
35 min
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 min
Kremowe purée z cheddarem i krewetki z chili
1 godz. 10 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2 godz. 10 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Curry z dorszem i krewetkami
40 min
Cytrynowo-koperkowy łosoś z pieczonymi warzywami
45 min
Miętowy łosoś z różowym pieprzem
25 min
Makaron orzo z łososiem i szpinakiem
45 min
Makaron z krewetkami i szpinakiem
50 min
Farfalle z łososiem i pesto
45 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min