
Wersje kompatybilne
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 filety z dorsza, bez skóry (ok. 200 g każdy)
- 3 ¼ łyżeczki soli
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 700 g wody
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1 łyżeczka (patrz wskazówka)
-
700
g ziemniaków, młodych nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm)
lub 700 g ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm) - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g pomidorów pokrojonych w ósemki
- 30 g rodzynek
-
100
g czarnych oliwek, bez pestek
lub 100 g zielonych oliwek, bez pestek -
20
g orzeszków piniowych
lub 20 g migdałów, w słupkach - 20 g kaparów, konserwowych odsączonych
- ½ - 1 łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 533.2 kcal / 2231 kJ
- Białko
- 48.4 g
- Tłuszcz
- 15.9 g
- Węglowodany
- 51.9 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Sód
- 2525.7 mg