Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
TM6 TM5

Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.5 (58 ocen)

Składniki

  • 4 filety z dorsza, bez skóry (ok. 200 g każdy)
  • 3 ¼ łyżeczki soli
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 700 g wody
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowo 1 łyżeczka (patrz wskazówka)
  • 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm)
    lub 700 g ziemniaków, nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm)
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g pomidorów, pokrojonych w ósemki
  • 30 g rodzynek
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
    lub 100 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 20 g orzeszków piniowych
    lub 20 g migdałów, w słupkach
  • 20 g kaparów, konserwowych, odsączonych
  • ½ - 1 łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2231 kJ / 533.2 kcal
Białko
48.4 g
Węglowodany
51.9 g
Tłuszcz
15.9 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Błonnik
8.5 g
Sód
2525.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy