Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado

Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado

4.5 128 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Sos teriyaki
  • ząbki czosnku
    2
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
    15 g
  • sosu sojowego jasnego
    150 g
  • wina ryżowego mirin (patrz wskazówka)
    100 g
  • cukru
    80 g
Łosoś teriyaki i soczewica
  • filetów z łososia, świeżych
    750 g
  • wody
    800 g
  • czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
    200 g
Szpinak
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju
    20 g
  • liści szpinaku baby, świeżych
    200 g
  • awokado pokrojone na kawałki, do dekoracji
    1
  • ziarna sezamu, białego ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 551 kcal / 2306.9 kJ
Białko 38.3 g
Tłuszcz 25.7 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 5.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...