Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
TM6 TM5

Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado

4.5 ( 126 ocen )

Składniki

Sos teriyaki

  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 150 g sosu sojowego jasnego
  • 100 g wina ryżowego mirin (patrz wskazówka)
  • 80 g cukru

Łosoś teriyaki i soczewica

  • 750 g filetów z łososia, świeżych
  • 800 g wody
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą

Szpinak

  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 awokado pokrojone na kawałki, do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
551 kcal / 2306.9 kJ
Białko
38.3 g
Tłuszcz
25.7 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
5.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy