
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos teriyaki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- 150 g sosu sojowego jasnego
- 100 g wina ryżowego mirin (patrz wskazówka)
- 80 g cukru
Łosoś teriyaki i soczewica
- 750 g filetów z łososia, świeżych
- 800 g wody
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
Szpinak
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 awokado pokrojone na kawałki, do dekoracji
- ziarna sezamu, białego ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 551 kcal / 2306.9 kJ
- Białko
- 38.3 g
- Tłuszcz
- 25.7 g
- Węglowodany
- 44 g
- Błonnik
- 5.3 g