Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado

Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado

4.5 130 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Sos teriyaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 150 g sosu sojowego jasnego
  • 100 g wina ryżowego mirin (patrz wskazówka)
  • 80 g cukru
Łosoś teriyaki i soczewica
  • 750 g filetów z łososia, świeżych
  • 800 g wody
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
Szpinak
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 awokado pokrojone na kawałki, do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 551 kcal / 2306.9 kJ
Białko 38.3 g
Tłuszcz 25.7 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 5.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...