![Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D497FFFD-8B0A-4DE1-B68B-FCBDD0DA7CAD/Derivates/201EF056-D58B-4905-9BD1-13919B6E1B84.jpg)
Wersje kompatybilne
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Łosoś w migdałowej panierce
- 600 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry i ości, pokrojonego na 4 kawałki (ok. 150 g każdy)
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 20 g migdałów, blanszowanych
- 50 g chleba, lekko czerstwego, białego, pokrojonego na kawałki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g musztardy Dijon
- 15 g miodu
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Cytrynowe tagliatelle ze szparagami
- 1200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki soli
- 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- 250 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2647 kJ / 633 kcal
- Białko
- 40 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Błonnik
- 3.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 Min
Dorsz w papilotach z sosem mascarpone
45 Min
Łosoś zapiekany z ziemniakami i jarmużem
1 Std. 10 Min
Łosoś w pikantnej glazurze pomidorowej
35 min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5min
Risotto z halibutem
55 min
Paczuszki z łososiem i kuskus z suszonymi pomidorami
55 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 Std.
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 Std.
Łosoś na kremowym szpinaku
50 Min
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 Min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 min