Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów

Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów

4.8 2.6K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
    100 g
  • orzeszków piniowych
    20 g
    20 g migdałów, ze skórką
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • masła
    50 g
  • mieszanych ziół, świeżych tylko liście
    2 gałązki
    1 łyżeczkę mieszanych ziół, suszonych, tylko liście
  • filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 125 g każdy)
    4
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • sól do oprószenia
  • wody
    250 g
  • batatów pokrojonych na 2 cm kawałki
    800 g
  • zielonego groszku, mrożonego
    250 - 400 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
    1 - 2 szczypty
  • syropu klonowego (opcjonalnie)
    20 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 776.5 kcal / 3251 kJ
Białko 41.8 g
Tłuszcz 38.5 g
Węglowodany 71.5 g
Błonnik 14.5 g
Tłuszcz nasycony 14.3 g
Sód 933.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...