Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
TM6 TM5

Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów

4.8 (299 ocen)

Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 20 g orzeszków piniowych
    lub 20 g migdałów, ze skórką
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 gałązki mieszanych ziół, świeżych, tylko liście
    lub 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 125 g każdy)
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 800 g batatów, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 g wody
  • 250 - 400 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 20 g syropu klonowego (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3251 kJ / 776.5 kcal
Białko
41.8 g
Węglowodany
71.5 g
Tłuszcz
38.5 g
Tłuszcz nasycony
14.3 g
Błonnik
14.5 g
Sód
933.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 74 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy