Urządzenia i Akcesoria
Placki ziemniaczane po zbójnicku
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 10 min
2 porcje
Składniki
-
20 g wędzonego sera żółtego, typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki20 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
Gulasz
-
85 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oleju rzepakowego20 g smalcu
-
180 - 200 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w 3 cm kostkę
-
300 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona⅓ łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 ziarno ziela angielskiego
-
2 owoce jałowca rozgniecione
-
50 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki50 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
50 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
-
40 - 50 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
5 g mąki pszennej
-
⅓ łyżka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
-
⅓ łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ - ⅓ łyżeczka soli
Placki ziemniaczane
-
400 g ziemniaków pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
40 - 50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
40 g płatków jaglanych, błyskawicznych40 g płatków owsianych, błyskawicznych
-
1 jajko
-
⅓ łyżeczka majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1754 mg
Białko
30 g
Kalorie
2370.3 kJ /
566.5 kcal
Tłuszcz
21.7 g
Błonnik
9.4 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Węglowodany
64.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kotlety (croquetas) faszerowane serem i boczkiem z sosem pomidorowym
1 godz. 10 min
Pyzy z mięsem
1 godz. 20 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 godz. 10 min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 godz. 35 min
Naleśniki z serem
1 godz.
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 godz. 15 min
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1 godz. 30 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Placki po węgiersku z gulaszem
1 godz. 45 min
Kotlety mielone
30 min