
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gołąbki bez zawijania
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 100 g ryżu białego, długoziarnistego
-
300
g liści białej kapusty bez twardych części, pokrojonych na kawałki
lub 300 g liści kapusty pekińskiej pokrojonych na kawałki - 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 400 - 500 g mięsa wieprzowego, mielonego np. łopatki
- 2 jajka
- 30 g kaszy manny
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ - 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, mielonego
Sos
- 80 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 1000 g przecieru pomidorowego typu passata
- 100 g wody
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 ½ łyżeczki cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 719.9 kcal / 3012.1 kJ
- Białko
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 42.1 g
- Węglowodany
- 58.5 g
- Błonnik
- 9.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Sód
- 2207.1 mg