
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gołąbki bez zawijania
- 1000 g wody
- 1 ¾ łyżki soli
- 100 g ryżu, białego
-
280
g liści białej kapusty, bez twardych części, pokrojonych na kawałki
lub 280 g liści kapusty pekińskiej, pokrojonych na kawałki - 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 380 g mięsa wieprzowego, mielonego, np. łopatki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 czubate łyżki kaszy manny
Sos
- 80 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g wody
- 140 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 ½ łyżeczki cukru
- ½ - 1 łyżeczkę soli
- ½ - 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1780 kJ / 425 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 35.3 g
- Tłuszcz
- 25.4 g
- Błonnik
- 5.9 g