Gołąbki bez zawijania
TM5 TM6

Gołąbki bez zawijania

4.6 (2.0K oceny)

Składniki

Gołąbki bez zawijania

  • 1000 g wody
  • 1 ¾ łyżki soli
  • 100 g ryżu, białego
  • 280 g liści białej kapusty, bez twardych części, pokrojonych na kawałki
    lub 280 g liści kapusty pekińskiej, pokrojonych na kawałki
  • 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 380 g mięsa wieprzowego, mielonego, np. łopatki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 czubate łyżki kaszy manny

Sos

  • 80 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 100 g wody
  • 140 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ - 1 łyżeczkę soli
  • ½ - 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1780 kJ / 425 kcal
Białko
20 g
Węglowodany
35.3 g
Tłuszcz
25.4 g
Błonnik
5.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy