Gołąbki bez zawijania
TM6 TM5

Gołąbki bez zawijania

4.6 (6.2K ocen)

Składniki

Gołąbki bez zawijania

  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 300 g liści białej kapusty, bez twardych części, pokrojonych na kawałki
    lub 300 g liści kapusty pekińskiej, pokrojonych na kawałki
  • 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 400 - 500 g mięsa wieprzowego, mielonego, np. łopatki
  • 2 jajka
  • 30 g kaszy manny
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ - 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, mielonego

Sos

  • 80 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 100 g wody
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3012.1 kJ / 719.9 kcal
Białko
31.2 g
Węglowodany
58.5 g
Tłuszcz
42.1 g
Tłuszcz nasycony
14 g
Błonnik
9.5 g
Sód
2207.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy