Placki po węgiersku z gulaszem
TM5 TM6

Placki po węgiersku z gulaszem

Składniki

Placki ziemniaczane

  • 900 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Gulasz

  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
  • 20 g smalcu
  • 800 g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • olej rzepakowy, do smażenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4581 kJ / 1094 kcal
Białko
44.5 g
Węglowodany
69.7 g
Tłuszcz
74.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie