Urządzenia i Akcesoria
Placki po węgiersku z gulaszem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
4 porcje
Składniki
Placki ziemniaczane
-
900 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
-
150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 jajka
-
50 g mąki pszennej
-
20 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka soli
-
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Gulasz
-
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
-
20 g oleju rzepakowego20 g smalcu
-
700 - 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki lub karkówki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
600 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka kminku, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
olej rzepakowy do smażenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1406.2 mg
Białko
44.2 g
Kalorie
3796 kJ /
907.3 kcal
Tłuszcz
48.5 g
Błonnik
11 g
Tłuszcz nasycony
17.7 g
Węglowodany
74.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DANIA MIĘSNE
65 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kotlety (croquetas) faszerowane serem i boczkiem z sosem pomidorowym
1 godz. 10 min
Kopytka
40 min
Łazanki
1 godz.
Pierogi z mięsem
1 godz.
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 godz. 15 min
Kluski śląskie
30 min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Gołąbki bez zawijania
1 godz. 20 min
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)
1 godz.
Kotlety mielone
30 min
Gołąbki
1 godz. 45 min
Placki ziemniaczane po zbójnicku
2 godz. 10 min