
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gołąbki
- 10 liści kapusty włoskiej dużych
- 1700 g wody
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 6 - 7 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g masła
- 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
- 200 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
Sos pomidorowy
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 30 g masła
-
600
g pomidorów pokrojonych na kawałki
lub 600 g krojonych pomidorów, z puszki -
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 596.4 kcal / 2495.3 kJ
- Białko
- 31.6 g
- Tłuszcz
- 20.6 g
- Węglowodany
- 76.8 g
- Błonnik
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Sód
- 899.9 mg