Bigos
TM6 TM5

Bigos

4.9 (5.5K ocen)

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
  • 400 g białej kapusty, pokrojonej w 5 cm kostkę
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 35 - 40 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 10 - 20 g grzybów, suszonych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 owoce jałowca, rozgniecione
  • 200 g mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki
  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka białej gorczycy
  • ½ - 1 płaska łyżeczka czosnku, granulowanego
  • ½ - 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1416.9 kJ / 338.7 kcal
Białko
12.6 g
Węglowodany
13.3 g
Tłuszcz
26.6 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
5 g
Sód
815.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy