
Urządzenia i Akcesoria
Bigos
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
kapusty kiszonej odsączonej z zalewy400 g
-
białej kapusty pokrojonej w 5 cm kostkę400 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki50 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki40 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki40 g
-
oleju rzepakowego30 g
-
wody800 g
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
koncentratu pomidorowego45 g
-
śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół35 - 40 g
-
grzybów, suszonych10 - 20 g
-
ziarna ziela angielskiego4
-
liście laurowe, suszone2
-
owoce jałowca rozgniecione2
-
mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę200 g
-
kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki200 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę200 g
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
kminku, mielonego½ łyżeczki
-
kolendry, mielonej½ łyżeczki
-
białej gorczycy½ - 1 łyżeczka
-
czosnku, granulowanego½ - 1 płaska łyżeczka
-
lubczyku, suszonego½ - 1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
338.7 kcal /
1416.9 kJ
Białko
12.6 g
Tłuszcz
26.6 g
Węglowodany
13.3 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
815.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Kapuśniak
50 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa grochowa
1 godz.
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Żurek
50 min
Kapusta gotowana
30 min
Gołąbki
1 godz. 45 min
Sałatka jarzynowa na Varomie
50 min
Żeberka w kapuście
2 godz. 10 min