Placki ziemniaczane po zbójnicku

Placki ziemniaczane po zbójnicku

4.8 81 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • 40 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g wędzonego sera żółtego, typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Gulasz
  • 170 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g smalcu
    20 g oleju rzepakowego
  • 370 - 400 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 320 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 owoce jałowca rozgniecione
  • 70 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
    70 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 70 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 70 - 80 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 15 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
Placki ziemniaczane
  • 800 g ziemniaków pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g płatków owsianych, błyskawicznych
    80 g płatków jaglanych, błyskawicznych
  • 2 jajka
  • ½ - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 566.5 kcal / 2370.3 kJ
Białko 30 g
Tłuszcz 21.7 g
Węglowodany 64.3 g
Błonnik 9.4 g
Tłuszcz nasycony 6.7 g
Sód 1754 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...